История на Спортните Залози

История на Спортните Залози

Спортните залози са една много голяма индустрия в днешно време. Тя носи големи печалби на компаниите за спортни залагания, а в същото време доставя невероятна тръпка на залагащите на спортни събития. Възможността да залагате на любимите си отбори, докато играят, е страхотна.

За първите залози се говори, че са били направени в Гърция още преди хиляди години. Зрителите са получили още едно удоволствие освен да гледат спортовете по това време - да правят залози. Можело е да се постави залог за победител в отделното състезание, а в днешно време има куп опции за залагане в онлайн букмейкърите.

Съдържание:

Кога възникват залозите на спорт?

Спортните залагания съществуват отдавна, като произходът на първия залог е невъзможно да се уточни към днешна дата. Първите залози се правят между хора от един и същи социален свят, между фермери или между благородници. Вторият, наградните игри, се провеждат по време на енорийските тържества и показват различни регионални практики - например борбата в Бретан.
Все пак с счита, че залозите възникват в древна Гърция. Сред това те добиват много популярност и в Римската империя. Римските владетели са обожавали да запълват свободното си време със залагания на състезания с колесници и др.

По време на Индустриалната революция се развиват залаганията на коне, организирани от букмейкъри. Тези залози са били популярни в Обединеното кралство през 16 и 17 век, но остават запазени за аристокрацията и по-заможните хора. И в действителност само собствениците на коне могат да залагат на резултатите от тези частни състезания, до които достъп имат много малко хора.

Еволюция на спортните залози във времето

След като спортните залагания са стартирали още преди хиляди години, те претърпяват голяма еволюция. Възможните спортове за залагане в древността са били много по-различни от днешните. В Италия например се е залагало на "Бочия" - надали знаете каква е тази игра. Това е вид боулинг, който се провежда върху трева.

В Англия пък са започнали да залагат в Средноковието. Турнирите със стрелба с лък са били сред първите, на които се е поставяло залози. Постепенно са се популяризирали и залозите за краен победител на “Скулбол” - игра, която е наподобявала днешните футбол и ръгби.
Епохата на Ренесанса е предложиха залагането на нетрадиционен спорт, в който играчите е трябвало да изтърпят сериозна болка - “Ритане на пищял”. Състезателите на този спорт са се ритали взаимно по пищялите, а краят на играта се отбелязва, когато един от играчите се предаде. Хората са имали възможност да залагат на този странен спорт.

В края на 19-ти век вече са навлизали събития, които са организирани от Футболната Асоциация на Англия. Започнало е да се залага на Ръгби и Футбол. В началото на ХХ век пък най-популярни са били залозите на конните надбягвания. Малко преди началото на 21 век, интернетът е променил всичко в залаганията. Създаването на сайтове за онлайн залози е дало още повече възможност на хората да се наслаждават на залаганията като в следващите редове ще проследим съвременните спортни залози.

Етапи

  1. Олимпийските спортове - с възникването на ранните Олимпийски игри, залагането е възникнало като са се правили много залози за победители в състезанията.
  2. Римските владетели - В Римската империя са се правили залози с цел развлечение за римските владетели.
  3. Първите първенства и турнири - Залозите на съвременните спортове стартират при началото на съвременните спортни турнири - през 70-те години на 19 век са правени залози на събития от Английска футболна асоциация.
  4. Първите спортни залози в лотариен стил - В началото на 20-ти век са организирани и първите залози в лотариен стил. Те са били известни предимно в Англия, а през 196 година работник във фабрика в Касълфорд успява да спечели 152 000 паунда. В днешно време тази сума се равнява на 5 млн. паунда.
  5. Онлайн спортни залози - В средата на 90-те години възникват първите сайтове за онлайн залози. Именно с тяхното развитие, спортните залагания добиват невероятна популярност.

Съвременните спортни залози

В днешно време, в допълнение към компаниите за залагания, които все още съществуват в Обединеното кралство, силната точка на букмейкърите е тяхното онлайн присъствие. Първите сайтове са създадени около 1995 г., например Intertops, който се основава на закон, приет от островната държава Антигуа и Барбуда през 1994 г., който предоставя лицензи на компании, които искат да предоставят хазартни услуги през Интернет (впоследствие те са получили лицензи от територията на Квебек и Малта). Залагането на спортни събития бързо стана много популярно и доби още повече известност през 21 век.

През 2000 г. бе стартиран Betfair и направи революция в бранша: самият Betfair не приемаше залозите на клиенти, а предложи на клиентите да направят залози между тях в спортната борса. През 2002 г. стартира първото залагане на живо, което предлага на залагащите възможност да залагат на спортно събитие, докато то се провежда. Днес в по-големите сайтове се предлагат всички видове спорт, независимо дали са колективни (футбол, баскетбол) или индивидуални (тенис, бокс, снукър), като евентуално състезание включва повече от двама играчи или отбори (лека атлетика, колоездене). Играчът може да избере опция за залагане, която може да бъде краен резултат (1X2 във футбола), отбелязани голове и т.н., след което той пуска залога, като избира сумата, която е готов да заложи.

Съвременните правила за залозите

Регистрация и верификация на акаунт

Това са рутинни процедури, които са съществени, за да може да поставяте онлайн залози. Без регистрация на профил в дадения онлайн букмейкър няма как да правите залози. Регистрирайки се в букмейкъра, вие предоставяте личните си данни, които трябва да бъдат потвърдени. Това се случва в процесът по верификация на акаунт, който е характерен за всеки лицензиран букмейкър. При верификацията играчите изпращат лични документи чрез снимки или копия, за да може акаунтът да бъде потвърден.

Разплащания

Разплащанията са лесни в онлайн букмейкърите. Методите за плащане ви позволяват да депозирате и теглите в сметката си. Без да вкарате пари в акаунта си, няма как да залагате. Бонуси без депозит почти не се предлагат в букмейкърите в България и Европа. След като обаче депозирате чрез банкова карта или онлайн портфейл във вашия профил, то ще може да залагате.

Коефициенти

Букмейкърите предлагат различни коефициенти за всички селекции. Те се правят от специален екип трейдъри в компаниите, които се занимават да следят коефициентите и да добавят събития в сайтовете. Според коефициентите се изплащат и печалбите на играчите. Колкото е по-висок коефициентът на вашия фиш, толкова повече може да спечелите.

Полезни функции на букмейкърите - кеш аут, статистики и пр.

В сайтовете за спортни залагания се предлагат много допълнителни функции като Кеш аут. Тази функция позволява на играчите да затворят /прекратят/ залога си, когато решат. Чрез Кеш аут вие може да спечелите преди събитията, на които сте заложили, да са завършили. Букмейкърите предлагат и богата статистика за събитията като най-вече на живо може да се информирате за развоя на дадена среща. Например за футбол ще намерите информация за броя удари към двете врати, картони, корнери, атаки на отборите и т.н.

Бонуси

На последно място, но супер важно за играчите, това са бонусите в онлайн букмейкърите. Преди години при пускането на фиш в букмейкърска къща просто отивате и залагате фиша си. Сега обаче в онлайн пространството всеки букмейкър предлага страхотни бонуси за нов играч. Още след регистрацията ви по време на първия депозит, може да вземете 100% или друг процент бонус според правилата на офертата към вашия първи депозит до определена сума. Също така има и много налични бонуси в букмейкърите за регистрираните играчи, от които може да спечелите по-големи печалби.

Видове залози - пазари

В онлайн букмейкърите ще срещнете опциите за залагания на спортни събития като “пазари”. Пазарите на спортните събиитя представляват възможните резултати, които може да предвиждате. Например на футболен мач може да предвидите крайния резултат - ако залагате на победа на домакина, то се прави залог на пазар Краен изход 1. Също така може да прогнозирате броя голове на пазарите Под/Над, както и много други. В следващите редове ще ви запознаем с най-популярните видове залози.

Краен резултат

Този пазар е характерен на всяко едно събитие. Букмейкърите предлагат опция за залагане на краен резултат на всички срещи в тиража си. Във футбола се предвижда кой отбор ще спечели мача в редовното време. На тенис пък може да залагате за състезател, който ще продължи в следващия кръг на турнира. На баскетбол, волейбол, хандбал и други отборни спортове също има залози за краен резултат.

Общо

Този тип пазари се отнася за Под/Над общ брой голове във футбола, под/над точки в баскетбола или волейбола, както и Под/над геймове в тениса и т.н. Винаги може да залагате на общо на много събития в букмейкърите.

Първо/Краен резултат

Това е характерен залог най-вече за футболни мачове. На него се прогнозира какъв ще бъде резултата на почивката и след редовните 90 минути. На този пазар може да се залага още на баскетбол и на някои други отборни спортове.

Хендикап

Един от най-популярните пазари в букмейкърите. Хендикапът дава предимство на един от двата отбора като целта му е да изравни шансовете на тимовете или състезатели. Например при събития с изявен фаворит, хендикапът ще бъде така настроен, че да се получат изравнени коефициенти.

Пазари за играчи

В онлайн букмейкърите се предлагат много пазари на играчи. Например на футбол на големите мачове може да залагате за голмайстори или играч да получи картон. В тениса има залози за играчите да спечелят даден гейм в определен резултат, да имат точка за пробив в даден гейм, да спечелят брой геймове и т.н. В баскетбола пък на пазарите за играчи може да се залага на точки на състезателя, борби, асистенции, чадъри и др.

Популярни спортове за залози

Най-популярните спортове в онлайн букмейкърите са и най-известните спортни дисциплини - футбол, баскетбол, тенис, волейбол. Все пак трябва да отбележим, че букмейкърите предлагат богат списък от спортове, включващ дори футзал, крикет, плажен волейбол, дартс и др.

Футбол

Най-популярният спорт за залагане, тъй като се радва на най-голям брой почитатели по цял свят. Букмейкърите обръщат голямо внимание на футбола и се стремят да предлагат възможно най-добрите пазари и коефициенти, най-вече на големите турнири като Световно първенство, Европейски първенство, Шампионска лига, както и при водещите европейски първенства.

Баскетбол

Популярността на баскетбола до голяма степен се дължи на американското първенство NBA. То е с най-много пазари в онлайн букмейкърите като има редица разнообарзни опции за залагане. На турнири като Световно първенство, Евролига и други, букмейкърите също предлагат повече опции за залагане. Големите сайтове за спортни залагания обаче имат много пазари на баскетбол на почти всички първенства в света.

Тенис

Тенис залозите са много популярни в онлайн букмейкърите. Почитателите на този спорт са милиони, както и залагащите. Големите тенис турнири винаги имат много допълнителни залози, но и в по-малкоте надпревари от ITF се предлагат пазари за краен изход, победител в сет, хендикап геймове и др.

Волейбол

Волейболът е присъщ за всички сайтове за спортни залагания. Основните пазари във волейбола са за победител в мача, като опцията равенство не съществува, точен резултат в сетове, общо точки, хендикап и победител в първи сет. Турнирите на национално ниво във волейбола са с най-много пазари в букмейкърите - Световно първенство, Световна лига, Европейско първенство и т.н.

Хокей на лед

Хокеят може да бъде причислен към топ 5 на най-популярните спортове в букмейкърите. В много от сайтовете за залагания ще откриете хокей на лед в списъка с популярни спортове. За хокей на лед са характерни пазарите победител в мача, общ брой голове и хендикап. Националната хокейна лига на САЩ и Канада e най-известното първенство в света и се радва на най-голям брой пазари и залози в букитата.

Бокс/ММА

Бойните спортове в онлайн букмейкърите също са доста популярни. Играчите могат да залагат на краен победител, метод на победа, и общ брой рундове в мача за почти всички срещи.
Конни състезания - конните състезания са с огромна популярност във Великобритания. Всички спортни букмейкъри предлагат залагания на коне, като традиционните залози са за победител и участник да завърши в топ 2 или в топ 3.

Хандбал

Един отборен спорт, който не се радва на популярност както футбола или баскетбола. Но винаги в букмейкърите ще намерите залози на хандбал за водещите първенства на този спорт. Може да залагате на краен изход, брой голове, залози за полувреме и много други.
Тенис на маса

Един от топ 10 на най-популярните спортове в букмейкърите. През цялата година има турнири по тенис на маса, на които може да залагате в интернет. Освен пазарите за краен победител, може да се поставят залози на общо точки в сета, залози за отделен гейм и залози за хендикап.

Екстравагантни спортни дисциплини за залози

Има и някои екстравагантни спортове, които се предлагат в голяма част от спортните букмейкъри. Най-популярни са eSports /електронни спортове/, както и Виртуалните спортове.

Виртуални спортове

Традиция е букмейкърите да имат и раздел с виртуални спортове. Какво всъщност представляват те? Вие може да залагате на футбол, тенис, баскетбол или друг вид спорт, но в негов виртуален вариант. Виртуалните игри се симулират от компютър и резултатът се определя на случаен принцип. Те са с много по-кратка продължителност от реалните спортове и на ден може да заложите на стотици събития на виртуални спортове.

Електронни спортове

eSports добиха много голяма популярност в последните години. Организират се редица големи турнири, в които състезатели или отбори се състезават един срещу друг, играейки компютърна игра. Най-популярните eSports за залагане са Dota 2, League of Legends и CS:GO.

История на букмейкърите като част от спортните залози

Онлайн букмейкърите има най-голям принос за развитието на спортните залози. Ако не бе навлизането на толкова много спортни букмейкъри, то залагащите никога нямаше да имат подобно разнообразие от залози и коефициенти, което се среща днес. В нашия сайт machovete.com може да се информирате за най-добрите букмейкъри в България. Ние следим, оценяваме и описваме водещите букмейкъри на българския пазар като имате възможността да изберете най-подходящите сайтове благодарение на нашите експертни ревюта.

Bet365

Bet365 е най-голямата компания за спортни залози. Основана е през 200 година във Великобритания. Седалището на компанията е в Стоук он Трент, като Бет365 има офиси още в Малта и Австралия. В онлайн букмейкъра bet365 ще намерите най-много спортни събития за залагане - преди мач и на живо. Пазарите към футболните мачове са в изобилие, като и за останалите спортове има много селекции, от които може да избирате при поставянето на залог.

efbet

Компанията за спортни залагания и хазартни игри Efbet е основна през 2006 г. от братята Найденови - Цветомир, Боян и Стефан. Ефбет е най-разпознаваемата българска марка за спортни залагания, след като има голямо влияние върху спорта у нас. Ефбет се слави с високите си коефициенти и е предпочитан букмейкър от много играчи. В техния сайт за спортни залози ще намерите всички популярни турнири, като ви очаква широка гама от пазари за всяко събитие.

Winbet

Winbet е сравнително нов букмейкър - основан е през 2015 година в София. Българската хазартна компания бързо добива популярност сред играчите, благодарение на разнообразието от спортни залози, казино игри, както и атрактивните бонуси, които предлага. Всички популярни спортни събития и доста от по-малко известните първенства и турнири на всеки вид спорт са налични в букмейкъра. За футбол Уин Бет предлага най-много пазари, но и при останалите спортове покритието е добро.

Palms Bet

Букмейкърът ПалмсБет е основан през 2018 година и много бързо става хит сред играчите. Това се дължи заради голямото разнообразие от пазари на спортни събития и атрактивни коефициенти. Почти всяко спортно събитие ще бъде достъпно за вас в букмейкъра на Palms Bet. Без значение дали залагате на футбол, тенис или хандбал, вие ще намерите много опции за залагане в този букмейкър.

1xbet

Букмейкърът 1xBet е притежание на компанията Bonnal Limited. 1хБет е основан през 2007 година и има огромен опит в онлайн залаганията. Бързото развитие на руската компания ги изведе сред топ букмейкърите и днес са утвърдено име в залаганията, като са партньори на много големи европейски клубове и първенства. Букмейкърът 1xBet предлага на играчите невероятно разнообразие от спортни събития и пазари към тях. За някои събития възможностите за залози са над 1000, което е впечатляващо - става въпрос предимно за големи футболни мачове.

22bet

22Bet e руска компания за спортни залагания, която е създадена през 2017 година. Изключителното разнообразие от пазари за залози за почти всички спортни събития предизвиква интереса на играчите към този букмейкър. Предлагат се и много добри бонуси за клиентите, което е сред факторите 22Бет да бъде популярен и в България.

MELbet

MELbet е онлайн букмейкър, който е собственост на две компании - Exinvest Limited и Pelican Entertainment. МелБет е основан през 2012 година, но нашумява в България наскоро. Букмейкърът има залагания на всички спортни дисциплини, електронни спортове, като също радва клиентите си и с казино игри. Списъкът с налични спортове за залагане включва всяка известна спортна дисциплина, за която може да се сетите, а разнообразието от пазари е страхотно.

Често Задавани Въпроси за спортните залози

Къде възникват спортните залози?

С провеждането на ранните Олимпийски Игри в Древна Гърция се свързва възникването на спортните залози.

Кои са най-често залаганите спортове?

Неоспорими лидери в залаганията са футбол, баскетбол и тенис.

Всеки ли може да залага на спорт?

Трябва да имате навършени 18 години, за да може да залагате на спортни събития.

Какво е нужно, за да залагам онлайн?

Трябва да имате регистрация в някои от онлайн букмейкърите, с които ви запознахме в този материал.

Заключение

Прогресът на спортните залагания е забележим и може да кажем, че е изключителен. Надали през 20-ти век някой е предполагал, че в ден днешен индустрията на спортни залагания е една от водещите индустрии на международната икономика.

Развитието на дигиталната ера изстреля спортните залози на съвсем друго ниво. Клиентите могат да залагат много лесно само с едно движение на мишката на своя компютър или с един клик на телефона си. В интернет има голямо разнообразие от компании за спортни залагания, които се надпреварват да предлагат по-качествени услуги. При избора на сайт за спортни залагания се доверявайте само на лицензирани компании, които няма как да ви измамят. В тях залозите ви ще бъдат уредени и изплатени, така че няма да срещнете проблеми в залагането на спорт онлайн.

Вижте и други интересни статии за успешни залози

 

Виж повече на наличните в България букмейкъри

[18+] Залагай разумно Gambling Therapy

Още статии

© 2009-2022 Мачовете.ком. Всички права над материалите в сайта запазени. | Контакти

НСС