Залози на Баскетбол - Видове, Първенства и Стратегии

Залози на Баскетбол - Видове, Първенства и Стратегии

Като един от най-популярните и най-гледани спортове в света, можете да си представите, че залагането на баскетбол също е изключително популярно. Ако сте запален баскетболен фен или просто сте се натъкнали на спорта и търсите нова тръпка в спортните залагания, вие сте на правилното място.

Ще ви преведем през всичко, което трябва да знаете за баскетбола, как да заложите на него, какви са вашите опции за залагане и най-важното съвети и стратегии, за да бъдете по-успешни и по-печеливши. Винаги е по-добре да сте информирани, когато залагате на даден спрот, като така може да си изкарате допълнителни средства, освен да правите залози за забавление.

Съдържание:

Кратка история на баскетболните залози

Няма конкретна информация от кога датират залозите на баскетбол. Но в днешно време те са толкова развити, че в онлайн букмейкърите ще намерите куп първенства за залагане, като на всички мачове има голям брой пазари. Със сигурност на баскетбол се е залагало още в средата на 19 век със създаването на Национална баскетболна асоциация (НБА). В първите американски букмейкъри баскетболът е бил най-популярния спорт за залагане, заедно с NFL. В Европа баскетболът като спорт за залагане добива огромна популярност в началото на 20 век.

Водещи баскетболни първенства за залози

Както при повечето популярни спортове, има няколко различни лиги и организации на игра, които предлагат различни неща на феновете и спортните залагащи. Двете най-популярни баскетболни първенства са Националната баскетболна асоциация (НБА) и Националната колегиална атлетическа асоциация по баскетбол (NCAA ), известна още като баскетболна колежанска лига. В Европа най-популярното състезание е Евролигата, която е еквивалент на футболната Шампионска лига. Най-силните първенства пък са испанското, гръцкото и руското. Естествено много голям интерес има и към големите международни турнири като Световно първенство и Европейско първенство.

NBA

НБА - Национална баскетболна асоциация, e най-популярното баскетболно първенство. НБА е американска лига и се смята за най-силната лига в света. Това е мястото, където всеки играч желае да се състезава. Докато лигата е базирана в САЩ, в момента има и един отбор от Канада - Торонто Раптърс. Сформиран през 1946 г., сега НБА има 30 отбора, базирани в САЩ и Канада. Лигата е разделена на две конференции, които са разделени допълнително на три дивизии с по пет отбора във всяка. Редовният сезон в NBA включва по 82 мача за всеки отбор, като те са разпределени поравно у дома и на чужд терен за всеки един клуб. Използва се традиционна плейоф система за определяне на общия шампион. 16 отбора ще правят плейофите всяка година, който започва в края на април

NCAA

Колежанският баскетбол в САЩ е изключително популярен. Играчите трябва да са студенти и да се запишат в участващо училище през годините, в които са отговаряли на изискванията. Датирайки от 1891 г., колежанският баскетбол е започнат от Джеймс Нейсмит в Спрингвил. След две години играта започна да се разпространява в кампусите в цялата страна и оттогава се развива в колежански баскетбол, който познаваме и обичаме днес. Колежанският баскетбол в САЩ е разделен на три дивизии в мъжки и женски лиги по отделно.

Евролига

Баскетболната Евролига е най-известният турнир на този спорт в Европа. В текущия си формат Евролигата стартира през 200 година, когато наследява турнира Европейска Купа. Най-добрите 16 отбора си оспорват трофея в Евролигата всеки сезон, като към плейофите продължават най-добрите осем отбора в класирането. Тези осем клуба играят мачове на елиминации в серия 3 от 5, като четирите победителя се класират за Финална Четворка, за да определят шампиона.

Лига Ендеса

Лига Ендеса или Лига ACB - първенството по баскетбол на Испания, е може би най-силното в Европа. Големите имена в първенството са Реал Мадрид и Барселона. Състезанието е основано като ACB Primera División през 1983 г. след решението на клубовете в Liga Nacional , основана през 1957 г., да се откъснат от Испанската федерация по баскетбол и да професионализират лигата. Лигата е корпорация, в която клубовете-членове действат като акционери. Общо 49 отбора са се състезавали в Лига ACB от създаването йпрез 1983 г. Седем отбора са коронясвани като шампиони, като Барселона е рекордьор по титли с 18 спечелени трофеи.

Евробаскет

Европейското първенство по баскетбол - популярно повече като Евробаскет, е най-силното първенство за национални отбори на Стария континент. То е организриано от ФИБА Европа като първите финали се провеждат през 1935 година. В момента Евробаскет се провежда на всеки 4 години. Когато турнирът се провежда, то онлайн букмейкърите му обръщат голямо внимание с много допълнителни залози. Евробаскет се радва на много популярност сред залагащите - логично най-вече в Европа. Водещите сили в европейския баскетбол са Испания, Франция, Сърбия, Гърция и Русия.

Световна купа на ФИБА

Световното първенство на ФИБА е най-силното състезание за мъжки национални отбори, които са членове на Международната федерация по баскетбол (FIBA). Първото световно първенство се провежда в Аржентина през 1950 година, като домакините печелят златните медали след успех над САЩ. Световната купа на ФИБА се провежда през 4 години като за турнира се класират 32 държави. Когато има световно първенство по баскетбол, то залозите на този спорт се увеличават значително, тъй като това е най-голямото спортно събитие в онлайн букмейкърите.

Видове залози на баскетбол

В днешно време има много разнообразни пазари, на които може да се залага на баскетбол. Големите букмейкъри предлагат над 200 опции за залагане на всяка среща от по-голямо първенство. В следващите редове ще ви представим основните пазари на баскетбол с кратко разяснение.

Основните пазари са:

Победител в мача 

Това е стандартен залог на всяко едно спортно събитие в букмейкърите. На всеки баскетболен мач може да залагате на краен победител в срещата, като опциите са 1 (победа за домакина) и 2 (победа за госта). В специалните залози на букмейкърите има допълнителен пазар "Равен в края на редовното време", ако искате да заложите на равенство в мача.

Общо Под/Над 

На всеки баскетболен двубой в онлайн букитата ще откриете пазари за брой точки под/над. За всеки мач линията е различна, тъй като зависи от резултатността на отборите. За един мач линиите може да са над/под 160 точки, а за друг над/под 200 точки.

Хендикап 

Хендикапът добавя точки или премахва от актива на един от двата отбора. За фаворитите в баскетбола се поставя отрицателен хендикап - например -2.5 точки. Това означава, че при залог на хендикап -2.5 за даден тим, той трябва да спечели мача с 3 или повече точки, за да е печеливш вашия залог. Съответно плюсовият хендикап добавя брой точки към крайния актив на даден отбор.

Печеливша разлика

Почти всички букмейкъри предлагат залози за печеливша разлика. Тук може да се залага на атрактивни коефициенти за успех на един от двата отбора с конкретна разлика - например 1-2 точки, 3-6 точки, 7-9 точки и т.н. до 21+.

Двоен резултат

Както е известно, баскетболът се играе в две полувремена. Едно полувреме се състои от две четвърти. Букмейкърите имат залог за Двоен резултат като например може да залагате домакина да води на полувремето и да спечели мача, както и много други опции.

Най-резултатно полувреме

На тази опция просто се прогнозира кое от двете полувремена ще бъде с повече отбелязани точки.
Общо точки за отбор под/над - Големите букмейкъри предлагат залози за общия брой точки на отбор. Например може да залагате дали даден отбор ще вкара над 80.5 точки или ще бъде под тази стойност.

Резултат в мача и Общо

Друг популярен залог на баскетбол, в който се прогнозира даден отбор да спечели срещата и броя точки над/под. Т.е. имате възможност да заложите на домакина да спечели срещата и да има над 165 отбелязани точки.

Допълнителни опции при залози на баскетбол

Голямата конкуренция между букмейкърите създава възможност за множество интересни и полезни опции, които помагат на залагащите да печелят от баскетбол. Например опцията Кеш аут е нагледен пример за това като може да се използва за баскетболни залози. Също така има и много бонуси в букмейкърите, с които може да имате допълнителни средства залагане. В допълнение се предлагат и статистики на живо, от които може да имате голяма полза при поставянето на залог.

 • Специални бонуси - Бет365 предлага бонус за залози права колонка на NBA. В другите букмейкъри може да се възползвате от бонусите за нов играч, за да залагате на баскетбол.
 • Статистики - Разделът с лайв залози на баскетбол включва полезни статистики като например броят фаулове на отбор, вкарани точки от зоната за 2т. ,както и вкарани тройки. Освен това има и информация за успеваемостта от наказателните удари.
 • Кеш аут - Опцията за затваряне на залог е валидна на повечето баскетболни мачове в букмейкърите.
 • Предаване на живо - В много от онлайн букмейкърите играчите могат да гледат на живо баскетболни срещи от цял свят.
 • Борси за залози - Някои букмейкъри като 1хБет имат борса за залози, в която може да залагате срещу предоставената опция от друг играч.
 • Застраховки залози

 

Специални бинуси Кеш Аут Борса Пряко предаване Статистики Застраховка залог
Bet365  ✓  ✓  х  ✓  ✓  х
Betano  ✓  ✓  ✓  ✓  х
 Winbet  ✓  ✓  х  х  ✓  х
PalmsBet  ✓  ✓  х  х  ✓  х
1xbet  ✓  ✓  ✓  ✓  ✓  ✓
22bet  ✓  ✓  х  ✓  ✓  х
 MELbet  ✓  ✓  х  ✓  ✓  х

Залози на баскетбол на живо

Баскетболът е един от най-популярните спортове за залагане на живо. Големите букмейкъри винаги предлагат много опции за лайв залози на баскетбол. Може да намерите много по-добри коефициенти в сравнение с началните ставки. На живо винаги може да поставят залози за крайния изход на срещата, хендикап и общо точки в мача над/под. Освен това за всяка четвърт букмейкърите предлагат много пазари.

Например стартира втора четвърт на баскетболен мач между Билбао и Барселона от испанското първенство. Вие ще намерите опции за залагане за победител във втора четвърт, хендикап и общо. Също така ще може да заложите и на пазара "Първи до" като тук имате избор от точки - 10, 15 или 20. Водещите букита предлагат и пазари като даден отбор да отбележи 20 или 25 точки в четвъртината, както и двата отбора да отбележат "ДА" или "НЕ" определен брой точки за конкретната четвърт.

Трябва да отбележим, че в залозите на баскетбол на живо има и много пазари за отделните полувремена - Първо и Второ. Например може да поставите залог за крайния изход на полувремето и общо точки в мача. Също така ще намерите отделни залози за Общо точки за отбор за полувремето - Под/Над, както и двоен шанс за 1-во или 2-ро полувреме. Просто пазарите на живо на баскетбол са стотици и трябва да опитате от тях, за да разберете точно как работят и какво се предлага.

Стратегии за залози на баскетбол

Като един от най-популярните спортове за залагане, спортните залагащи печелят пари от баскетбол от години, но се изискват много познания и добри стратегии. Докато самият спорт е прост и залозите на спортове също са лесни, стратегията понякога може да бъде малко объркваща. В крайна сметка вероятно ще разработите своя собствена стратегия за победа над букмейкърите, но ние можем да ви помогнем, като ви дадем няколко съвета, за да се насочите в правилната посока към „спечелването на допълнителни средства от залагане“.

В следващите редове ще изброим основните стратегии за залагане на баскетбол, като за повече информация посетете секция “Стратегии” в нашия сайт, ако искате да сте по-успешни в залаганията.

Стратегия за залагане на фаворита като гост

Популярна стратегия за залагане е да залагате на отборите, които са фаворити в гостуваща среща. Тези отбори очевидно са достатъчно силни, за да спечелят далеч от своята зала, което означава, че имат много добри таланти и са добър колектив, така че може да им се доверите.

Подкрепяне на големия аутсайдер като домакин

Никой не обича да губи у дома пред собствените си фенове. Това е вярно и когато става дума за баскетбол. Отборите имат силна склонност да покриват хендикап, когато те са големи аутсайдери (15+ точки) у дома. Голяма част от това е свързана с емоционалното желание отборите да впечатлят у дома, а също така важна роля играе и другия отбор, който обикновено се отпуска, когато има доста точки преднина.

Стратегия за залози на хендикап за фаворита

Когато фаворитите в баскетбола имат много важен мач, те дават всичко от себе си. Все пак коефициентът за фаворита може да ви се струва нисък - 1.20 или 1.30 и да няма с какво да го комбинирате. Тогава изберете опция за хендикап в негова полза - например -5.5 точки, -6.5 точки и т.н., като ще направите стойностен залог на много по-добър коефициент.

Залози на виртуален баскетбол

Тази съвременна възможност се предлага от почти всички онлайн букмейкъри. Виртуалният баскетбол е много популярен и по най-добрият начин замества липсата на баскетболни събития на живо. Голямото предимство на виртуалните игри на всеки спорт е, че те се провеждат в период от няколко минути (4-5 минутки трае един рунд за залагане). За около час вие може да направите много залози на виртуален баскетбол на различни събития. Като недостатък може да отчетем, че резултатите от виртуалния баскетбол не са обвързани с логика. Те се генерират на случаен принцип от софтуер, така че няма как да предвидите дали дори селекция с нисък коефициент ще бъде успешна.

Към виртуалните залози на баскетбол има и предаване на живо, като може да видите интересни моменти от срещата. Предаването наподобява компютърна игра, а отборите които участват в повечето виртуални баскетболни лиги наподобяват популярните състави от NBA. Разнообразието от залози на виртуален баскетбол е много голямо, като ще откриете почти всички пазари на баскетбол, с които ви запознахме в тази статия що се отнася за реалния спорт.

Залози на Баскет като eSport

Баскетболът се разви много като eSport, особено през 2020 година по време на пандемията от коронавирус. Проведоха се голям брой турнири с реални играчи, които играеха от домовете си и се състезаваха срещу други участници. На много от тези лиги можеше да се прави залози в букмейкърите - предимно на краен резултат и общ брой точки.

Дори през пролетта на 2020 година бе организирана и виртуална баскетболна лига в България, в която взеха редица известни родни играчи, сред които и Александър Везенков. Естествено има и много по-големи турнири по електронен баскетбол, които се провеждат пред публика на големите eSports събития.
Използваната игра за баскетбола в неговия електронен вариант е NBA® 2K. Основана през 2005 г., 2K разработва и публикува глобални интерактивни развлечения за конзолни игри, персонални компютри и мобилни устройства.

Топ 5 съвета за успешни залози на баскетбол

 1. Обърнете внимание на географското положение - Помислете колко далеч трябва да пътува даден отбор, за да стигне до мястото на срещата. Например в НБА Голдън Стейт Уориърс, Портланд Трейл Блейзърс и Минесота са водачи в изминати километри, докато Кливланд Кавалиърс и Индиана Пейсърс обикновено преминават най-малкото въздушни мили. Играчите, които пътуват по-малко, са склонни да бъдат по-добре отпочинали и по-енергични.
 2. Използвайте предимството на домакина - Повечето играчи предпочитат да играят у дома, но може да ви изненада колко важно е всъщност предимството на домакина. Според проучване, проведено от ESPN, 61,2% от всички НБА мачове са спечелени от отбора на домакините от 1975 г. Докато новите проучвания сочат, че този брой намалява, играта в собствената ви зала остава огромно предимство - и решаващо за залагащите.
 3. Проучете информациите за конутзии - Контузията на ключова звезда може драстично да промени резултата във всеки спорт, като това важи в голяма степен за баскетбола, където отсътвието един талантлив играч може да има такова негативно въздействие за играта на състава. Внимавайте с информациите за контузии, проучете добре педи да заложите залога си, за да сте сигурни, че няма да се получи изненадващ резултат.
 4. Запознайте се с треньорските тенденции - Можете да спечелите много от оценяването на играчите, но общият план за играта е също толкова важен за успеха в залозите на баскетбол. Разбирането на странностите и тенденциите на треньорите в NBA или друго първенство по баскетбол, на което залагате е много важно. Определени треньори предпочитат да дадат почивка на най-добрите си играчи в дадена четвърт от мача, което може да помогне да направите успешни залози.
 5. Разберете какво е темпото на игра - Преди да заложите на брой точки над/под в даден баскетболен мач, то трябва да вземете предвид темпото на игра. Например има отбори, които играят бърз баскетбол и завършват своите нападения за 12-на секунди, докато други отбори играят в атака по 20 секунди и чакат края на времето на часовника.

Често Задавани Въпроси за баскетболните залози

Всеки ли може да залага на баскетбол?

Залози на баскетбол може да прави всеки, който е пълнолетен и има регистрация в онлайн букмейкър.

Кои са най-популярните турнири за залагане?

Най-много залози се правят на американската NBA, както и на турнири като Евролига, Световно първенство и др.

Може ли да се залага на баскетбол на живо?

Да, всички букмейкъри предлагат баскетболни залози на живо.

Възможно ли е да печелим от залози на баскетбол?

Да, използвайки добри стратегии и следвайки нашите съвети за залагане на баскетбол, то може да печелите допълнителни средства от този спорт.

Заключение

Без съмнение много от залагащите в България обичат да залагат на баскетбол. В нашата страна баскетболът в топ 3 на най-популярните спортове, като всички водещи букмейкъри за България предлагат огромно разнообразие от баскетболни залози. Ние бяхме доста изчерпателни в това ръководство за залагане на баскетбол и се надяваме да сме ви били полезни относно залозите на този спорт. При допълнителни въпроси относно баскетболните залози или нещо друго относно онлайн залаганията, то може по всяко време да се обърнете към нашия екип.

Вижте и други интересни статии за успешни залози

 

ЕРазбери повече за наличните в България букмейкъри

[18+] Залагай разумно Gambling Therapy

Още статии

© 2009-2022 Мачовете.ком. Всички права над материалите в сайта запазени. | Контакти

НСС