Футболни прогнози – Всичко, което трябва да знаете

Футболни прогнози – Всичко, което трябва да знаете

Еволюцията в спорта и хазартната индустрия доведе до зараждането на специализирани платформи за приемане на залози. Всеки познавач на играта може да изпита знанията и късмета си в букмейкъри, а при коректно предвиждане получава печалба, базирана на коефициентите.

За постигане на успех в спортните залози е необходимо задълбочено анализиране на обстоятелствата. Прави се детайлен преглед на всички фактори, разглежда се формата на замесените отбори, проверяват се вероятните стартови състави и за финал се избира футболна прогноза. Колкото по-оправдана и аргументирана е тя, толкова по-голям е шансът да се надиграе хазартния оператор.

В тази статия ще разгледаме видовете футболни прогнози, кой стои зад създаването им и кога трябва да се вслушвате в чуждите препоръки.

Зараждане и развитие на футболните прогнози

Разбира се, появата на футболни залози в наземните букмейкъри води до зараждането на прогнозите. Говорим за началото на ХХ век - период, в който хазартните оператори тепърва се появяват на сцената. Тяхната родина е Великобритания, а пазарите по онова време се свеждат до победител в мача.

С времето букмейкърите еволюират, това рефлектира върху прогнозите за футбол и дава възможност на залагащите да експериментират с куп нестандартни пазари. В наши дни могат да се предвиждат най-различни статистически показатели, включая картони, засади, нарушения, дузпи, ъглови удари и други.

Това разнообразие от опции, адаптирането на повече футболни срещи в тиражите и увеличаването на хазартната аудитория зароди една нова индустрия, занимаваща се с изготвяне на футболни прогнози. Появиха се професионални типстъри, следящи изкъсо определени първенства и помагащи на залагащите, но се увеличи също броят на измамниците, гарантиращи “сигурни”, “fixed” прогнози.

Трябва да сте бдителни, да се информирате за успеваемостта на всеки типстър и да не се доверявате сляпо на предоставените услуги.

В Machovete.com предлагаме единствено безплатни прогнози, които са базирани на личен опит и огромни познания. В сайта ще откриете както обосновани предвиждания, така и прави колонки за победител и голове.

Кой стои зад съставянето на футболните прогнози

Човекът, който се занимава с изготвяне на спортни предвиждания, се нарича типстър. Терминът произлиза от английския език и се превежда буквално - “създател на прогнози”, “съветник”.

Разбира се, всеки, който залага на спорт, може да се нарече типстър. В повечето случаи хората изготвят прогнози за лично ползване, но има и такива, които споделят информацията и съветите си във ФБ групи.

Минимален процент от любителите на спортните залози се занимават с професионално анализиране и предвиждане на събития. Тяхната цел е да оформят съвкупност от факти и обстоятелства, които да доведат до аргументирано изготвяне на футболна прогноза.

Доходите им идват от лични залози в букмейкъри, платени абонаменти или заплати/ хонорари в сайтове за прогнози. В интернет ще намерите изобилие от платформи, специализирани в спортната сфера, където се публикуват предвиждания на професионални типстъри.

Как се правят футболните прогнози

Изготвянето на стойностни футболни прогнози е трудоемък процес и отнема значително време. Окончателното решение е съставено на база различни фактори и обстоятелства, прочит на формата на отборите и преглед на новините от двата лагера.
Разбира се, не са изключение залагащите, които не се вълнуват от тези факти и действат по интуиция. Понякога това носи късмет, но успехите са краткосрочни и не носят желаната успеваемост в по-продължителен план.

Важно е да потърсите информация за следните фактори, преди да предприемете залог на футболен мач:

Подготовка и представяне на отборите

Важно е да се запознаете с тактиките, които изповядват треньорите на двата отбора, и какво е тяхното влияние върху мачовете. Разгледайте вероятните състави на тимовете, посетете официалните им сайтове, за да получите сведения за контузени и наказани футболисти, и направете кратък прочит на формата на отделните състезатели. Намира ли се топ голмайсторът в силна серия, вратарят допуска ли лековати попадения и успява ли халфовата линия да превземе централната част на терена.

Истината е, че подобна информация можем да получим единствено за мачове от елитните европейски шампионати. Затова ние от Machovete се фокусираме върху топ първенствата и препоръчваме на всеки играч да се насочи към тези състезания. И в тях се стига до изненадващи резултати, но подготовката, аргументацията и доказателството за правотата на залога са по-силни, отколкото при залагания на по-ниско ранкирани шампионати.

Статистики

Благодарение на обилната информация в интернет получаваме данни за различни статистически показатели на тимовете. Следим честота им на отбелязване, допускат ли попадения във всеки двубой, получават ли картони, колко често изпълняват ъглови удари, което подпомага избора на правилен пазар.

Тук трябва да направим уточнение, че статистиката е показателна, но и субективна. Важно е да се вглеждате в кои случаи тимовете изпълняват целите си. Например някои състави бележат редовно срещу тимовете от долната половина на таблицата, но срещу водещите отбори изпитват огромни затруднения.

Базирайте анализите си спрямо предстоящия съперник. Разучете какви са показателите на вашия фаворит срещу подобни тимове и колко често предпочетеният маркет се оказва печеливш в сходни ситуации.

Администрация и други фактори

Задълбоченият анализ на футболен мач може да ви прати до различни обстоятелства, които директно или индиректно влияят върху очаквания резултат. Например, ако клубът се намира в тежка финансова криза и играчите не са получавали заплати от няколко месеца, не е удачно да залагате в негова полза. Премиите за конкретен двубой, амбициите на феновете и настроението в съблекалнята също са от ключово значение, но е много трудно да се открият сведения за всички тези фактори.

Информирайте се също за:

 • Скорошна треньорска рокада;
 • Дали двубоят се явява градско/регионално/класическо дерби;
 • Какви ще бъдат метеорологичните условия;
 • Дълго ли е пътуването за госта;
 • Какво ще е съотношението на феновете по трибуните.

Видове футболни прогнози

В зависимост от човека, изготвил прогнозите – те се делят на: експертни (професионални) и любителски. Първите се отличават с по-задълбочен анализ, конструктивно изграждане на предвиждането, докато вторите са продиктувани от усет, статистика, а понякога и от пристрастия.
Това не е единственият критерий, който се използва за класифициране на видовете футболни прогнози. Те биват също:

 • Сингъл прогнози – единични предвиждания за мачове, които се отличават с по-висок коефициент (обикновено над @2.00);
 • Обосновани прогнози – придружени са от дълъг анализ (минимум 100 думи), който дава ясни сведения за състоянието на отборите и аргументира окончателния залог;
 • Прогнози права колонка – съставени са от два или повече пазара, които оформят приличен общ коефициент;
 • Прогнози голова колонка – съдържат маркети за под/над голове, гол/гол, общо за отбор;
 • ВИП прогнози (платени) – достъпни са само за клиенти, които са заплатили абонамент за получаването им.
  *в Machovete ще откриете безплатни ВИП прогнози срещу регистрация в сайта

Топ 5 съвета при използване на готови прогнози от типстър

 1. Използвайте информацията, не само крайния залог;
 2. Проверете успеваемостта му в дългосрочен план;
 3. Прочетете цялата прогноза и вижте доколко тя е обоснована;
 4. Ако не сте съгласни с окончателната прогноза, не се доверявайте безвъзмездно;
 5. Избягвайте заплащането на абонаменти, особено на недоказани типстъри, за които няма информация и положителни отзиви в уеб пространството.

Обобщение и препоръки

Залагането на футболни мачове е любимо занимание на милиони души по цял свят. Повечето залагащи разчитат изцяло на усета и късмета си, но други се допитват до вещи експерти в областта.
Не винаги професионалните футболни прогнози се оказват печеливши, но следенето им в дългосрочен план влияе положително на профита и успеваемостта.

Работата на анализаторите е да предложат аргументирани прогнози с голяма стойност, но обстоятелствата и липсата на късмет също играят роля.

Затова нашият съвет е да не се доверявате безразсъдно, а да избирате прогнози, които считате за по-вероятни. Използвайте информацията на типстъра, търсете допълнителни данни в интернет и изберете акуратен облог, преди да прибегнете към залагане на събитието.

Вероятността за печалба се увеличава, когато сте запознати с фактите и новините преди началото на футболната среща.

Вижте и други интересни статии за успешни залози

Разбери повече за наличните в България букмейкъри

[18+] Залагай разумно Gambling Therapy

Още статии

© 2009-2022 Мачовете.ком. Всички права над материалите в сайта запазени. | Контакти

НСС