Променящи се коефициенти в онлайн букмейкърите

Променящи се коефициенти в онлайн букмейкърите

Всеки онлайн букмейкър предлага различен тип коефициенти според региона, в който се намира и най-вече националността на играчите, които залагат в него. В европейските букмейкъри ще намерите предимно десетични коефициенти, които са познати и на нас. В сайтовете за залагания в Америка пък се предлагат американски коефициенти, докато за Великобритания са характерни дробните коефициенти.

Всеки вид коефициент има своите особености, но те изплащат по един и същи начин. Именно коефициентите са най-важни при залаганията, тъй като от тях зависи каква сума може да спечели играчът спрямо неговия залог. В тази статия ще ви запознаем детайлно с коефициентите и терминът “променящи се коефициенти’.

Съдържание:

Ако планирате да започнете да залагате, било то спортни залагания или друг вид хазартни игри, важно е да разберете коефициентите. Би било глупаво и абсурдно да мислите за поставянето на залози, без да имате добрa информация за коефициенти

Какво представляват коефициентите?

Трите основни типа коефициенти за залагане са дробни (британски) коефициенти, десетични (европейски) коефициенти и американски (парични) коефициенти. Това са просто различни начини за представяне на едно и също нещо и не се различават по отношение на изплащанията. Това означава, че шансът (процентна вероятност) за да се сбъдне даден резултат в събитието може да бъде преобразуван и представен във всеки от гореспоменатите видове коефициенти

Видове коефициенти

 1. Дробни коефициенти (известни също като британски коефициенти, UK коефициенти или традиционни коефициенти) са популярни сред британските и ирландските букмейкъри. Те обикновено се пишат с "наклонена черта (/)" или "тире (-)", напр. 6/1 или 6-1 и обявена като „шест към едно“. Дробните коефициенти се използват от най-големите букмейкъри в света, което ги прави най-предпочитаните коефициенти по целия свят. Ако заложите 10 лева на 6/1, получавате общо изплащане от 70 лв. (60 печалба + 10 залог).
 2. Десетичните коефициенти - те са известни като европейски коефициенти и са популярни в Европа, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Те са малко по-лесни за разбиране и да се залага на тях. Фаворитите и аутсайдерите в събитията могат да бъдат забелязани моментално, като погледнете коефициентите. Например десетичен коефициент за фаворит ще бъде 1.10 - трябва да заложите 100 лева, за да спечелите 10 лева. Аутсайдерите пък ще бъдат оценени с 10 коефициент или по-висок - при залог от 1 лев, вие печелите 10 лева.
 3. Американски коефициенти - те са известни също като парични коефициенти и са популярни в Съединените щати. Коефициентите за фаворити се придружават от знак минус (-), указващ сумата, която трябва да заложите, за да спечелите 100 долара. Междувременно коефициентите за аутсайдери в дадени събития се придружават от положителен знак (+), указващ спечелената сума за заложени 100 долара. И в двата случая вие получавате първоначалния си залог в допълнение към спечелената сума.

В България най-често се ползват десетичните /европейски/ коефициенти. Те се предлагат от родните букмейкъри и сайтовете за залагания, които имат лиценз за нашата страна. Винаги е важно да следите коефициентите, тъй като при евентуална тяхна промяна може да разберете много за крайния изход на събитието.

Начални коефициенти

Началните коефициенти в букмейкърите се определят от трейдърите на съответните компании. Когато се зададат дадени коефициенти, то не е казано, че те няма да се променят. Но когато букмейкърите добавят събитията в своя тираж, коефициентите се приемат за начални.

Примери за начални коефициенти

 • Начални коефициенти на футболен мач - Всеки футболен двубой има начални коефициенти - Да кажем за мач от италианското първенство между Наполи и Интер букмейкърът пуска начални коефициенти за краен изход - знак 1 е с 2.60 коефициент, знак Х е с 3.30 коефициент, а знак 2 е с 2.70 коеф. Коефициентите на всички останали опции относно крайния изход като двоен шанс, равенство няма залог и т.н. се формират автоматично на базата на началните коефициенти за краен резултат. Същото важи и за различните гол линии, когато се зададе коефициент за под/над 2.5 гола.
 • Начални коефициенти на тенис - Тъй като на тенис среща има възможен изход 1 или 2 (равенството го няма като опция), букмейкърът поставя начални коефициенти само за тези два пазара. Например за даден двубой в Efbet на тенис те може да изглеждат така - 1.50 за победа на тенисист 1 и 2.50 за успех на тенисист 2. На база на началните коефициенти автоматично се формират и ставките за победител в първи сет, точен резултат и др. опции свързани с крайния изход на срещата.

Защо коефициентите се променят?

В зависимост от това кой спорт залагате, в един момент преди да се състои събитието, букмейкърът ще предложи начални коефициенти на събитието. Тези начални коефициенти се основават на вероятностите на крайния резултат. Например, два дни преди тенис мач трейдърите ще пуснат коефициенти за събитието като те са по 1.90 за победа на двамата играчи. Но тези коефициенти не е казано, че няма да се променят или ще останат така до началния час на срещата.

Причини за движението на коефициентите

Преди началото на тенис мача в нашия пример по-горе коефициентите може да изглеждат съвсем различно - единият играч вече е с 1,66), а другият е с коефициент 2.10. И така, каква може да е причината за това? Всъщност има две потенциални причини.

 • Първата причина е, че нещо се е случило с един от играчите във времето между публикуването на началните коефициенти и старта на двубоя. Може би играчът не е тренирал поради контузия или е имал някакви лични проблеми. Букмейкърите ще реагират на тази информация и съответно ще променят коефициентите.
 • Втората причина е, че за един от играчите са заложени много повече пари. Когато даден букмейкър приеме по-голямата част от парите за една конкретна селекция, те ще намалят коефициентите на тази опция и съответно ставката за противоположния маркет ще се повиши.
 • Следващият въпрос е защо толкова пари са заложени за един играч? Една от причините е, че букмейкърът всъщност е направил грешка и първоначалните им коефициенти са били доста неправилно - и това може да е така, особено на по-малко популярните пазари. Най-вероятният сценарий обаче е, че играчът, който е подкрепен с повече залози, е просто по-добрият и има по-големи шансове да спечели мача.

Промяна на коефициентите на живо

При залаганията на живо коефициентите постоянно се променят. Те зависят от развоя на събитието и при всеки важен момент - например гол във футболен мач, червен картон и т.н., коефициентите ще се променят за различните опции.
Когато залагате на живо е препоръчително да следите добре коефициентите. В Лайв залаганията също се наливат доста пари в букмейкърите и понякога на по-малко известни събития коефициентите се променят драстично. Ако забележите това, може да се възползвате от ситуацията и да заложите на добра опция.

Как да печелим от променящи се коефициенти

Променящите се коефициенти в онлайн букмейкърите са предпоставка играчите да печелят повече. Ако следите по-внимателно коефициентите, вие ще може да забележите променящите се ставки. Освен това има и интернет сайтове, които имат раздели с информация за падащи и променящи се коефициенти. Също така при условие, че следите новините около дадени отбори и играчи, също така може да се възползвате от коефициентите.

Ето и няколко съвета как да печелите от променящи се коефициенти:

 1. Реагирайте бързо
  Ако има условия за промяна на коефициентите, то трябва да реагирате бързо. Например часове преди мач в NBA в социалните мрежи става ясно, че голямата звезда на единия отбор няма да вземе участие в срещата. Това означава почти сигурно, че ще има промяна на коефициентите. Ако видите, че букмейкърът все още не е реагирал, то може да го изпреварите и да поставите залог на началните коефициенти и когато те се променят и ставката се понижи, то може да използвате кеш аут на вашия залог и да спечелите.
 2. Следете промяната на коефициенти на футбол Понякога във футбола има големи промени в коефициентите. Случвало се е от коефициент за 4.00 или по-висок за даден отбор, то в деня за мача ставката за същата селекция да е 1.90 или по-ниска. Това се случва, защото се появява информация, че съперникът ще пътува без основни играчи, ще заложи на юноши в срещата и т.н. След като видите, че коефициент от 4.00 започва да пада на 3.00 и т.н., то може да направите залог, докато ставката буквално не се срине.
 3. Правете арбитражни залози
  Може да си осигурите сигурна печалба с арбитражни залози при промяната на коефициенти. Ако имате съмнение, че букмейкърът е пуснал неправилен коефициент и той ще се понижи до деня на събитието, то вие може да заложите доста пари на тази опция. Например сте направили залог от 200 лева на 2.20 коефициент за краен изход 1 на даден мач. Този коефициент от 2.20 се променя до 1.50 в деня на мача. В такъв случай коефициентът за Х2 в срещата ще се повиши и ще е около 2.50. Тогава може да заложите и на Х2 например 100 лева и при всички случаи ще имате сигурна печалба, както и да завърши събитието.

Често Задавани Въпроси

Променят ли се коефициентите на всички спортове?

На всеки един спорт в букмейкърите коефициентите може да се променят.

Може ли да печелим от променящи се коефициенти?

Да, в този материал ви дадохме няколко съвета как да печелите от промяната на коефициентите.

Ако сме направили залог на селекция и коефициентът се промени, какво става?

Ако сте заложили на коефициент, който след това е паднал, то е добре за вас и може да направите положителен кеш аут, ако букмейкърът предлага опцията.

Защо най-често се променят коефициентите?

Коефициентите в букмейкърите се променят най-вече заради заложените пари на събитието.

Заключение

Промяната на коефициентите е често явление в онлайн букмейкърите. То се дължи на няколко причини, с които ви запознахме като например отсъствие на важни играчи, контузия на състезател по време на срещата, количество направени залози в букмейкъра. Бъдете бързи, когато разберете нещо, което смятате, че може да повлияе на коефициентите - няма да бъдете единствения, който го е забелязал. Вие може да изпреварите букмейкъра и да имате изгода. Ако коефициентите се променят, когато не виждате причина за това, обмислете сериозно подкрепата си за отбора или играча, така че да не загубите парите си.

Вижте и други интересни статии за успешни залози

 

Виж повече на наличните в България букмейкъри

[18+] Залагай разумно Gambling Therapy

Още статии

© 2009-2022 Мачовете.ком. Всички права над материалите в сайта запазени. | Контакти

НСС